Een gekocht paard MOET je in de bek kijken
Als je op zoek bent naar een nieuw paard kan je best rekening houden met een aantal aspecten namelijk het type paard, het exterieur, de afstamming, het beoogde doel, het karakter en de prijs. Dit zijn toch een aantal punten waar je zeker rekening mee moet houden.
Vooraleer je tot een effectieve aankoop overgaat is een diergeneeskundige keuring van cruciaal belang. Het is beter om het paard bij aankoop te onderwerpen aan een volledig klinisch, radiografisch en eventuele bijkomende onderzoeken zoals echografie, endoscopie, scintigrafie en MRI.
De uitgebreidheid van de keuring hangt af van wat er door de aanvrager precies allemaal gevraagd wordt.
Bij het klinisch onderdeel wordt het paard grondig geïnspecteerd en gepalpeerd op eventuele gebreken. Het signalement van het paard wordt gecontroleerd aan de hand van het stamboekbewijs. Het hart en de longen worden geausculteerd, het gebit wordt nagekeken en de ogen worden ook niet vergeten.
Het tweede onderdeel van de keuring bestaat uit een bewegingsonderzoek. Hierbij wordt het paard beoordeeld in stap en draf, zowel op harde als op zachte bodem, op rechte lijn en op cirkel. Er wordt gelet op de symmetrie van de gangen en het al dan niet manken. Ook wordt er gekeken naar eventuele incoördinatie van de bewegingen en het al dan niet aanwezig zijn van abnormale ademhalingsgeluiden.
Bij het beëindigen van het klinisch en het bewegingsonderzoek wordt er een advies geformuleerd. We moeten er wel rekening mee houden dat een klinisch onderzoek een momentopname van de gezondheidstoestand van het paard is en in de toekomst sterk kan variëren. Manken leidt steeds tot een ongunstig advies bij aankoop. In geval van blijvende interesse van de koper, kan een paard bij een ongunstig advies na 4-6 weken aan een herkeuring onderworpen worden.
Indien de koper/verkoper dit wil kan na het klinisch advies het paard ook onderworpen worden aan een radiografische keuring. Verschillende botstructuren worden dan in beeld gebracht waardoor eventuele verborgen gebreken aan het licht komen. Een standaard keuring bestaat uit 16 rx opnamen waarbij de voorvoeten, de kogels, de sprongen en de knieën in beeld worden gebracht. Uiteraard kunnen steeds minder of meer opnames gemaakt worden. Aan de hand hiervan wordt er een radiografisch advies opgesteld. Hierbij word steeds rekening gehouden met het gebruiksdoel, de leeftijd, de eventuele sportcarrière van het paard en de bevindingen tijdens het klinisch onderzoek. Men moet wel in het achterhoofd houden dat letsels ter hoogte van de weke delen, zoals ligamenten, pezen, gewrichtskapsel, niet zichtbaar kunnen gemaakt worden op een RX-opname.
De bedoeling van een keuring is niet om de onderzoeken zo ver te drijven tot we uiteindelijk iets vinden om het paard af te keuren. Het wordt gebruikt om een correct advies te formuleren voor het beoogde doel van het gekeurde paard. Maar de beslissing tot aankoop blijft geheel bij de koper liggen. Wij kunnen enkel informatie aan de toekomstige eigenaar geven om deze in staat te stellen een oordeel te vellen en tot een goed besluit te komen. Vergeet niet, de informatie die wij op dat moment geven is een momentopname van klinische staat van het paard en geeft geen garantie voor verdere prestaties of levensloop.