Een goede tandverzorging
Heeft uw huisdier last van stinkende adem? Eet deze moeilijker? Of ziet u dat hij/zij last krijgt van tandplak of tandsteen? Dan is het eens dringend tijd om zijn gebit eens onder handen te nemen. Wist u dat 70 tot 80% van de huisdieren kampt met gebitsproblemen?
Een goede tandverzorging bij onze viervoeters is even belangrijk als tandverzorging bij de mens. Indien tandproblemen niet aangepakt worden, kan het zelfs zo ver gaan dat bacteriën van het gebit in de bloedbaan terecht komen en in andere organen problemen gaan veroorzaken. Door de bacteriën die in het tandsteen vertoeven, wordt het tandvlees pijnlijk, rood en gaat zwellen. Deze ontsteking kan uitbreiden van de tandvleesrand naar het daaronder gelegen weefsel met uiteindelijk loskomen van de tanden tot gevolg. Deze bacteriën, die voor de rotting van de tanden zorgen, komen via het bloed ook in andere delen van het lichaam terecht zoals longen, hart en nieren. Deze kunnen ook daar ontstekingen geven.
Dit kan allemaal voorkomen worden door regelmatig een check-up van hun gebit te laten uitvoeren en doorzelf thuis ook preventief de tanden goed te verzorgen.
U kunt ons steeds contacteren voor dergelijke check-up of voor het inplannen van een paradontale behandeling!
Ook voor paarden kan u bij ons terecht. De dierenarts beschikt over genoeg materiaal om dit aan huis te komen doen.
Preventie
Dus een goede tandverzorging is van belang voor het hele lichaam.
Paradontale ziekten kunnen voorkomen worden door dagelijkse mondhygiëne, een regelmatig bezoek aan de dierenarts, een aangepaste voeding, tanden poetsen, tandverzorgingsproducten met een chemische werking, de hond laten werken met zijn gebit, spelen met een gevlochten touw, een bot,…
Voor meer informatie kan u ons steeds contacteren!
Tandproblemen bij de hond
Het tandvlees van de hond moet er mooi roze en gezond uitzien. De tanden moeten schoon en tandsteenvrij zijn. De adem van uw huisdier mag geen onaangename geur hebben. Het is niet altijd even gemakkelijk om de tanden van uw hond proper te houden, waardoor er vaak tandproblemen ontstaan.
Hoe tandproblemen opmerken?
- Slechte adem (vaak het eerste signaal);
- gele of verkleurde tanden;
- opgezwollen, rood of bloedend tandvlees;
- tanden die bewegen wanneer je ze aanraakt;
- kwijlen;
- moeilijk kauwen en zelfs verminderde eetlust;
- krabben aan de mond.
Onderzoek heeft aangetoond dat 80% van de honden, die ouder zijn dan 2 jaar al tekenen vertonen van een gebitsaandoening..
Het begint met tandplak. Dit is een dunne laag van bacteriën, etensresten en speeksel die op de tanden gaat kleven. Tandplak moet elke dag verwijderd worden. Als dit niet gebeurt, kan tandplak verkalken tot tandsteen. Deze zit stevig vast op de tanden en zorgt voor een ruw oppervlak waardoor er nog méér tandplak op kan gaan kleven. Tandsteen is een belangrijke oorzaak van een slechte adem. Het kan enkel mechanisch verwijderd worden.
Tandproblemen bij de kat
De tanden van een kat worden gebruikt om prooien te vangen en te verscheuren. Wanneer volgende symptomen zich voordoen, is het misschien eens tijd om langs te gaan bij uw dierenarts voor een chec:
- Slechte adem;
- bruingele tanden;
- kwijlen;
- rood en/of pijnlijk tandvlees;
- weinig eetlust of eten dat uit bek valt;
- gebruikt slechts één kant om te kauwen.
Als u een van bovenstaande verschijnselen opmerkt bij uw kat dan is het mogelijk dat uw kat gebitsproblemen heeft en raden wij u aan om een afspraak te maken met één van onze dierenartsen in de praktijk, om het gebit van jouw kat te controleren.
Het is belangrijk om het gebit van uw kat goed te onderhouden en eventueel te behandelen indien nodig, want tandplak en tandsteen kunnen het risico op hart- en nieraandoeningen vergroten.
Wij raden aan om uw kat een aangepast dieetvoer te geven om tandplak preventief te bestrijden! Tanden poetsen met een speciale tandpasta is ook een goede manier om gebitsproblemen te voorkomen, maar niet altijd even makkelijk toe te passen.
VOOR
NA

