Voordelen van een lokaal labo
Bij sommige kritieke patiënten (spoedgevallen) hebben we geen tijd te verliezen en zijn snelle onderzoeksresultaten van primair belang.
Daarom beschikken wij in onze praktijk over een eigen labo. Zo zijn we niet meer afhankelijk van een extern labo en kunnen we de resultaten binnen het kwartier beoordelen. Hierdoor kunnen we een snellere diagnose stellen voor uw huisdier en onmiddellijk een gepaste behandeling starten.
In ons labo kunnen we zowel bloedonderzoeken, urineonderzoek, mestonderzoek en microscopie gaan uitvoeren.
Bloedanalyse
Bij een bloedanalyse gaan we kijken naar:
Hematologie
Dit zijn o.a. aantal witte bloedcellen, rode bloedcellen, bloedplaatjes, etc. in het bloed. Deze geven ons een totaal beeld van alle cellen in het bloed. Hierdoor kunnen we snel afwijkingen opsporen in het bloed zelf, in het beenmerg en in de lymfeknopen.
Ionen
Hierbij controleren wij het gehalte aan natrium, kalium en chloor in het bloed. Dit zijn zouten (ook wel elektrolyten genoemd) in het bloed. Ionen maken bij ons deel uit van een algemeen bloedonderzoek. Hierdoor kunnen we snel dehydratatie, oedeem of een tekort aan zouten gaan opsporen.
Lactaatmeter
Zoals de naam al zegt, geeft dit ons extra informatie over het lactaatgehalte in het bloed. Hoe hoger het lactaatgehalte, hoe ernstiger het is. Wanneer we zien dat een dier een verhoogd lactaatgehalte heeft, weten we dat we hier zo snel mogelijk op moeten inspelen. Een verhoogd lactaatgehalte kan vele oorzaken hebben nl. anemie, maagdilatatie, sepsis, infectie, peritonitis,…
Glucosemeter
Hiermee kunnen we de glucose (suikers) meten in het bloed. Dit is van groot belang bij suikerpatiënten.
Biochemie
Dit onderzoek meet de chemische waarden in het bloed. Dit onderzoek vertelt ons meer over de lever- en nierwaarden waardoor we problemen bij deze organen snel kunnen opsporen.
Coagulatietest
Met deze test kunnen we het stollingsproces van bloed nagaan met name de snelheid van de stolling en of de stolling effectief op gang komt.


Urine- en mestonderzoek
Soms kan het zijn dat uw hond of kat moeite heeft bij het plassen of, sterker nog, ze helemaal niet meer kunnen plassen of eventuele aanwezigheid van bloed in hun urine.
In dit geval kan u bij ons een urinestaal laten onderzoeken. Wat wordt er onderzocht? Aanwezigheid van kristallen, de zuurtegraad van hun urine, het soortelijk gewicht,…
Dit is een onderzoek die we routinematig uitvoeren bij oudere honden en katten.
Via mestonderzoek (stoelgang van uw huisdier) kunnen we allerlei parasieten opsporen zoals o.a. Giardia, leishmania, wormeitjes,…
Ook virussen zoals parvovirose en coronavirus kunen via dit onderzoek aan het licht komen.
Hiervoor kan u bij uw consultatie een stoelgangstaal meenemen of deze tussendoor komen binnenbrengen.
Microscopie
Met behulp van onze microscoop kunnen we huidafkrabsels, uitstrijkjes, urine en parasieten onderzoeken. We kunnen ook bv. in urine kristallen opsporen (struviet of oxalaat kristallen).
Afhankelijk van het soort aanwezige kristallen er aanwezig zijn kunnen we inschatten wat de volgende stappen zijn om uw huisdier te helpen. Dit kan gaan van een simpele aanpassing in het dieet en het geven van medicatie tot het operatief verwijderen van kristallen of steentjes.
Malassezia (soort gist) of bacteriën in de oren kunnen we op deze manier ook snel opsporen zodat we onmiddellijk een passende behandeling kunnen opstarten.
