Gewrichtsaandoeningen: een veel voorkomende kwaal
Misschien valt het u opeens op dat uw dier een stramme gang heeft of veel minder vlot kan lopen of rechtstaan. U merkt dat uw kat niet meer zo makkelijk op het aanrecht kan springen. Uw trouwe viervoeter is niet zo happig op aanrakingen aan zijn pootjes of misschien was uw huisdier betrokken bij een ongeval en heeft deze een zware botbreuk opgelopen…
Alle bovenstaande voorbeelden staan in het kader van de wondere wereld van ‘orthopedie’.
In tegenstelling tot mensen, gaan dieren niet snel jammeren als ze ergens pijn of last van hebben. Je hond zal dit eerder gaan duidelijk maken door wat minder zin te hebben in een wandeling of door wat trager rechtop te staan na een dutje.
Aandoeningen zoals knieproblemen, heup- en elleboogdysplasie zijn vaak aangeboren afwijkingen. Deze kunnen vaak met een chirurgische ingreep verholpen worden. Andere voorbeelden van orthopedische aandoeningen zijn artrose patella-luxaties, hernia’s, papegaaienbekken,…
We beschikken dan ook over een eigen RX-toestel zodat we uw geliefde vriend meteen grondig van teen tot staart grondig te controleren. Na het stellen van de diagnose worden met u de mogelijke behandelingsmethoden besproken en gaan we uw huisdier opvolgen tijdens zijn herstelperiode.
Verschillende aandoeningen:
Patellaluxatie of losse knieschijf
De knieschijf ofwel patella ligt normaal gesproken in een kraakbeensleuf aan het onderste gedeelte van het bovenbeen.
Bij patellaluxatie schiet deze van zijn plaats. De knieschijf heeft een belangrijke functie in het buigen van de knie. Bij een luxatie valt deze functie weg. Daardoor kan de hond niet meer goed op dit been steunen.
We zien dit vaker bij jonge honden. Het kan al voorkomen vanaf 8 weken. In principe kan dit bij alle rassen voorkomen maar we zien dit voornamelijk bij kleine rassen en toybreeds. Deze aandoening kan aan één maar ook aan beide poten voorkomen. Deze aandoening is operatief te behandelen
Osteoartritis
Misschien is uw hond de laatste tijd wat minder actief of heeft hij moeite met uit zijn mandje te komen om te spelen. We zien u al denken: ‘ach, hij is wel al een dagje ouder…’ maar misschien heeft uw hond last van artrose.
Vergis u niet, ook jongere honden kunnen last hebben van stramme gewrichten. Kraakbeen beschermt de botten waar die op elkaar aansluiten. Artrose ontstaat wanneer het kraakbeen sneller afslijt dan dat het kan aangroeien. Door kraakbeenverlies komen de botten en zenuwuiteinden onbeschermd met elkaar in contact. Dit veroorzaakt pijn, ontsteking en een minder soepele beweging.
Het is helaas niet mogelijk het beschadigde gewricht te herstellen. De aandoening kan echter wel behandeld worden. Bij deze gevallen willen we het uw huisdier zo aangenaam en comfortabel mogelijk maken. Dit doen we door een behandelingsplan op te stellen met ontstekingsremmers (NSAID’s), aangepaste voeding, gewichtscontrole en beweging.
Net zoals mensen en honden kunnen ook katten last hebben van stramme gewrichten. In het algemeen heeft één op de drie katten last van artrose en zelfs negen op de tien ouder dan 12 jaar. Symptomen bij de kat zijn iets anders dan bij de hond. Uw kat kan plots beginnen met naast de kattenbak te plassen, last te hebben bij aanraking, ze kan minder goed op kasten springen,…
Men ziet een kat echter zelden manken. Dit komt omdat katten ware meesters der vermomming zijn, wie niet klaagt valt niet op. Daarom is het heel belangrijk het gedrag van jouw kat te observeren!
Heupdysplasie (HD)
Dit heeft vaak een genetische aanleg. Let wel op, sommige dieren kunnen drager zijn van HD, zonder er zelf last van te hebben. De symptomen verschillen per hond en hangen af van de ernst. Het is echter niet altijd zo dat honden met ernstig zichtbare HD op de röntgen, ook altijd slecht lopen. Soms hebben honden op röntgen duidelijk HD maar lopen ze nog vrij goed.
Symptomen kunnen gaan van stijfheid of meer blijven liggen tot waggelende gang van de achterhand en niet meer kunnen springen.
Er zijn enkele factoren die een groter risico geven op HD nl.:
- Foutieve voeding: dieet dat veel calcium bevat of een hoog energiegehalte heeft;
- Beweging: vooral bij grote rassen die op erg jonge leeftijd, nog voor ze volgroeid zijn, fysiek al zwaar belast worden;
- Erfelijke aanleg (denk maar aan Duitse herders).
Wat als mijn huisdier een orthopedische ingreep moet ondergaan?
Orthopedische ingrepen worden bij ons uitgevoerd door een extern chirurg: Dr. Olivier Stievenart. Hij komt strikt op afspraak naar onze praktijk om deze operaties uit te voeren. Zijn specialisatiegebied is de orthopedie van de kleine huisdieren en heeft vele jaren ervaring.
Voorafgaand aan de operatie gaan we het dier nogmaals algemeen onderzoeken. Omdat uw huisdier onder narcose moet, vragen we om hem/haar van de avond ervoor geen eten meer te geven. Drinken mag wel. Na het onderzoek gaan we de patiënt rustig induceren en prepareren voor de ingreep. Tijdens de ingreep is er ook steeds een assistente aanwezig om de anesthesie te verzorgen.
Na de operatie laten we uw huisdier rustig ontwaken onder een warmtelamp in de hospitalisatie en bereiden we alles voor om u op de hoogte te brengen van de verdere zorgen. Afhankelijk van de aandoening of ingreep, stellen we een behandelingsplan op om het dier verder te kunnen opvolgen. De patiënt krijgt uiteraard ook pijnstilling en ontstekingsremmers mee naar huis.