Vanaf dat een paard de leeftijd van 15 jaar heeft bereikt, spreken we van een ouder paard. Wanneer deze 20 jaar of ouder is, is een paard bejaard. Zoals bij mensen, geldt hetzelfde principe bij paarden. ‘Hoe ouder ze worden, hoe meer last van kwaaltjes’. Daarom verdienen oudere paarden wat extra aandacht. Hieronder worden een paar aandachtspunten besproken die we zeker in het oog moeten houden bij oudere paarden.
Eerst en vooral is het belangrijk dat het voeder bij oudere paarden wordt aangepast. Oudere paarden nemen namelijk minder voedingsstoffen op uit hun voeding. Ook voor hun conditie is het belangrijk om hun voeding aan te passen. Wij helpen je daarbij graag verder om een aangepast rantsoen voor je paard samen te stellen. Daarnaast komen gebitsproblemen bij oudere paarden vaak voor.
Wij raden jullie aan elk half of heel jaar het gebit van je paard te laten controleren, zodat de scherpe randen van het gebit bijgewerkt kunnen worden. Zo krijgen ze minder problemen tijdens het eten en het rijden. Door de problemen besproken in de eerste twee punten, krijgen we ook vaak te maken met gewichtsverlies bij oudere paarden. Het is belangrijk om eerst de voeding en het gebit te corrigeren, voordat er gezocht wordt naar een andere oorzaak. Wanneer deze gecontroleerd en gecorrigeerd zijn, kunnen we eventueel verder onderzoek doen.
Zoals oudere mensen, hebben oudere paarden vaak ook last van slijtage van gewrichten. Vergeet niet dat niet enkel slijtage door ouderdom, artrose kan veroorzaken, maar ook overbelasting, stand afwijking aan de benen, verkeerde hoefstand of chip in het gewricht artrose kan veroorzaken. Wanneer dit probleem optreedt, kunnen wij, als dierenarts, ervoor zorgen dat het paard, met behulp van pijnstillers of een inspuiting, toch nog enige tijd goed kan lopen.
Naast deze aandoeningen, is er een ziekte die in principe enkel bij oudere paarden voorkomt, namelijk de ziekte van Cushing. Deze wordt veroorzaakt door een goedaardige tumor in de hypofyse, wat een verhoogde productie van bepaalde hormonen veroorzaakt, o.a. cortisol. Door deze verhoogde productie wordt de suiker- en vetstofwisseling ontregeld. Hierdoor kan insulineresistentie of hoefbevangenheid ontstaan. Symptomen van deze ziekte zijn veel drinken en plassen, lange krullerige vacht, overmatig zweten, terugkerende hoefbevangenheid, spiermassaverlies, uitzonderlijk ook blindheid en epileptiforme aanvallen. Voor de diagnose en behandeling is het best om ons te contacteren.
Dit zijn enkele extra aandachtspunten voor een ouder paard. Naast deze aandoeningen, komen natuurlijk nog andere aandoeningen voor, dus aarzel niet om ons te contacteren indien u twijfelt over iets!