Radiografie
Radiografie stelt ons in staat inwendige structuren van het lichaam te bekijken en te beoordelen op afwijkingen. Ze verschaft ons informatie over bv botbreuken, gewrichtsproblemen, hart- en longaandoeningen maar ook abnormaliteiten in bv het abdomen.
Onze praktijk beschikt over een digitaal radiografietoestel. Bij het nemen van een RX- opname wordt het beeld rechtstreeks op het computerscherm weergegeven, waardoor we de opname snel kunnen beoordelen. We gebruiken onze digitale RX voor zowel kleine huisdieren als voor paarden. In het laatste geval komen we op huisbezoek.
Digitale radiografie heeft tal van voordelen:
- Milieuvriendelijker: er zijn geen ontwikkelingsproducten of chemisch afval.
- De beelden zijn scherper en gedetailleerder. We kunnen de beelden bewerken op de computer, bv de helderheid en het contrast aanpassen.
- Er zijn minder heropnamen, waardoor uw huisdier en de dierenarts minder bestraald worden.
- Zeer snelle resultaten door een automatische digitale ontwikkeling.
- De beelden worden bewaard in een databank die op elk moment kan geraadpleegd worden.
- Via mail kunnen we de beelden doorsturen naar collega dierenartsen of doorverwijsklinieken.
RX-opnamen worden bij voorkeur op afspraak gemaakt, zodat we voldoende tijd kunnen voorzien. In sommige gevallen krijgt uw huisdier een verdoving, bv wanneer deze moeilijk te hanteren is of agressief, te zenuwachtig waardoor hij niet stil ligt, of wanneer de manipulatie tijdens het nemen van de opname te pijnlijk is. Daarom vragen wij u, uw huisdier nuchter te houden.
Echografie
In de vrije natuur maken sommige dieren (bv. Dolfijnen, vleermuizen, …) gebruik van ultrasone geluidsgolven. Dit is een geluid dat wij niet kunnen waarnemen. De vleermuis vangt zijn prooi door geluidsgolven uit te zenden en de weerkaatsing van een vliegje op te vangen met zijn oren!
Onze echo maakt ook gebruik van dit ‘weerkaatsingsprincipe’, de ultrasone golven worden door de verschillende organen in het lichaam weerkaatst en door het toestel omgezet in een zichtbaar beeld. Deze techniek stelt dierenartsen onder meer in staat om organen ( milt, lever, nieren, blaas, prostaat, hart, baarmoeder) in beeld te brengen. Zo kunnen ze zicht krijgen op de grootte, structuur en de eventuele pathologische afwijkingen ervan.
Voor een drachtdiagnose gebruiken we ook echografie.
Zolang uw huisdier rustig op z’n rug kan liggen is het niet noodzakelijk om een verdoving toe te dienen. We scheren enkel lokaal de haren weg, ander zouden deze het beeld kunnen verstoren. Daarna ontvetten we de huid met alcohol en wordt er echogel aangebracht.
Via een echo kunnen we ook specifieke elementen gaan zoeken zoals bv. blaasstenen, struvietkristallen, oxalaatkristallen, vocht in de buik, tumoren, etter in de baarmoeder bij een pyometra,…
Vaak gaan we bij dieren die niet goed meer kunnen plassen, via een echo proberen om urine aan te prikken. Op deze manier hebben we meteen een staal om te onderzoeken en kunnen we de druk in buik te verminderen.
Onze praktijk beschikt ook over een draagbaar echografietoestel. Dit wordt vooral gebruikt bij paarden tijdens de huisbezoeken.