Kwispelen met gevoel

Wist je dat uw hond niet enkel kwispelt wanneer hij/zij blij is? De manier waarop de staar van uw hond beweegt kan u heel wat vertellen over zijn gemoedstoestand. Want het is verkeerd om te denken dat een kwispelende hond automatisch blij en vriendelijk is.

Waar kan ik op letten?

  • De hoogte van de staart;
  • De snelheid van het kwispelen;
  • De richting waarin hij kwispelt;
  • Nemen de heupen deel aan het kwispelen.

Een hoge staart betekent doorgaans ‘ik ben zelfzeker, alert en klaar voor actie’. Belangrijk is hier of de hond effectief happy of boos is. Wanneer dit bv. gepaard gaat met rechtopstaande haren kan je beter uit de buurt blijven want dan geeft de hond een waarschuwing. Een lage staart of staart tussen de achterpoten daarentegen, betekent net dat de hond bang of niet op zijn/haar gemak is. Wanneer de staart in het verlengde van de ruggengraat staat, spreken we van een basishouding en is de hond in rust.
Links kwispelen betekent dat uw hond waarschijnlijk bang of boos is. Dit gaat dan meestal ook gepaard met het stijf houden van de heupen (bv. bij het zien van een andere hond). Naar rechts kwispelen gaat vaak gepaard met het intensief deelnemen van de heupen. Dit betekent meestal dat uw hond blij is. Vaak gaat de staart dan ook veel sneller heen en weer bewegen dan wanneer hij bv. boos is.
Het is natuurlijk niet de bedoeling dat u enkel de staart in het oog gaat houden. Het is een combinatie van verschillende factoren die u een goed totaal beeld geven over zijn/haar gemoedstoestand! Kijk ook zeker naar de stand van hun oren, of hun haren recht staan op de rug, of ze het wit van hun ogen tonen,…

Op deze manier leert u de lichaamstaal van uw hond te interpreteren en begrijpt u uw hond beter. Dit maakt de band tussen u en uw viervoeter nog zoveel mooier!

Lichaamstaal - DogStars Hondenschool