Atypische myopathie

Samen met het vallen van de bladeren vallen ook weer de esdoornzaden op de grond. Ook dit jaar blijft het belangrijk want deze onschuldig lijkende zaden kunnen heel wat problemen met zich meebrengen.
In de zaden, zaailingen en bladeren van de esdoorn zit een stofje dat zeer giftig is voor paarden. Deze veroorzaakt een gevaarlijke spierziekte bij paarden met vaak een fatale afloop. Dit noemen we atypische myopathie of, zoals ze in de volksmond zeggen, esdoornvergiftiging.

Symptomen van deze aandoening kunnen heel erg op koliek lijken. Dit kan gaan van veel liggen of stijve of moeilijke gang tot liggen op hun zijde en niet meer recht raken, moeilijke ademhaling, onderkoeling, rillen, moeilijk slikken en donkere urine. Voor deze aandoening bestaat jammer genoeg geen remedie.

Hoe kan je dit voorkomen?

Wanneer uw paard op een weide staat waar hij mogelijks aan zaden of bladeren zou kunnen raken, is het aangewezen om uw weide hierop te controleren en alle mogelijke zaden probeert te verwijderen. Het grootste risico doet zich voor vanaf oktober (vallen van bladeren en zaden) tot aan de eerste grondige vorst en in de lente wanneer de zaailingen naar boven komen. Zorg dat er op deze weide genoeg gras staat of dat er voldoende hooi als bijvoeder aanwezig is. Door genoeg bijvoeder te voorzien gaan de paarden geen neiging hebben om bladeren te eten. De beste maatregel is nog steeds om het dier te verplaatsen naar een veilige weide of op te stallen. Als uw paard op een mogelijkse risico-weide staat, dan verplaatst u hem best bij het vallen van de eerste bladeren. Wanneer er zich één of meerdere grote exemplaren in de weide bevinden, kunnen deze esdoorns ook gekapt worden (omtrek van de stam moet min. 1 meter zijn). Hiervoor kan u contact opnemen met de gemeente of met het Agentschap voor Natuur en Bos. Help ons om dit bericht zoveel mogelijk te delen en op die manier meer bewustzijn te wekken rond esdoornvergiftiging!