Gaat bewegen wat minder vlot?
Merkt u dat uw hond iets minder vlot beweegt op wandeling? Of dat uw trouwe viervoeter moeilijk de trap afgaat?
Dan zou het wel eens goed kunnen dat uw hond last heeft van gewrichtsproblemen. De onderrug, heupen, ellebogen en knieën behoren tot de meest gevoelige gewrichten.
De ene hond heeft er meer last van dan de andere maar er zijn bepaalde categorieën die een grotere kans hebben op gewrichtsaandoeningen namelijk:
- Pups van grote rassen (vanwege hun snelle groei);
- Honden die last hebben van overgewicht;
- Zwaardere of grotere hondenrassen;
- Honden die zware inspanningen leveren;
- Oudere dieren.
Symptomen van gewrichtsproblemen kunnen heel subtiel voorkomen. Hierdoor zijn ze vaak moeilijk te herkennen. Maar ze kunnen ook in een dergelijke mate voorkomen dat de hond nog amper wil bewegen.
Veel voorkomende symptomen hiervan zijn:
- De hond is minder comfortabel, hij wil niet meer in de auto springen of rechtstaan;
- Na lang slapen of een lange wandeling is het dier stijf;
- De hond gaat liever liggen in plaats van zitten. Dit kan wijzen op een probleem in de onderrug of in de heupen;
- De hond kan gaan janken of grommen bij aanraking van een bepaald gewricht omdat hij hier pijn heeft.
Er bestaan verscheidene vormen. De volgende gewrichtsaandoeningen kunnen in verschillende gradaties voorkomen:
- Arthrose;
- Patellaluxatie of ‘losse knieschijf’: De knieschijf ligt normaal in een kraakbeensleuf van het bovenbeen. Bij een patellaluxatie schiet deze uit zijn plaats bij het stappen;
- Heupdysplasie: Dit is een aandoening dat bij zeer veel honden voorkomt, vooral bij grotere rassen. Bij deze aandoening hebben de heupen een abnormale vorm. De heupkoppen passen namelijk niet goed in de voorziene heupkommen;
- Elleboogdysplasie: Dit is een verzamelnaam voor vier veel voorkomende, en voornamelijk erfelijke aandoeningen aan de ellebogen van de hond. Deze aandoeningen veroorzaken pijn en dus kreupelheid bij de hond.;
- Panosteïtis of groeipijnen: Dit is een aandoening die voornamelijk voorkomt bij jonge, grote honden. De lange beenderen zijn hierbij ontstoken. Deze ontsteking is aseptisch, er is dus geen spraken van een infectie en is vaak ook van voorbijgaande aard.
Wij kunnen u alvast al enkele tips geven om de gewrichten van uw hond te verzorgen en zodoende zijn leven comfortabeler te maken!
De hond op een goed gewicht houden is enorm belangrijk. Zware honden belasten hun gewrichten veel meer. Hierdoor krijgt hij langdurige overbelasting en dus ook slijtage.
U kan uw huis wat aanpassen zodat het leven wat comfortabeler wordt voor uw hond. U kan bv. de voerbak op een staander zetten, tapijten leggen op gladde vloeren. Gebruik eventueel orthopedische kussens of een loopbank om in de auto te klimmen.
Zorg voor een goed evenwicht tussen rust en beweging. Zorg dat de hond voldoende kan rusten. Dit wil niet zeggen dat uw hond niet meer mag bewegen. Probeer te zorgen voor korte speel- of wandelmomenten van ongeveer 5-10 minuten meerdere keren gespreid over de dag. Dit is veel beter dan één keer per dag één uur te wandelen. U kan ook kiezen om het lichaam van uw hond op een gecontroleerde manier te laten bewegen. Dit kan door middel van fysiotherapie. Vraag hierover dan ook zeker raad bij uw dierenarts. Fysiotherapie kan helpen bij het versterken van de spieren waardoor de gewrichten minder worden belast.
Goede voeding en voedingssupplementen zijn ook van belang. Hiervoor kunt u bij ons steeds terecht. Deze voeding is speciaal ontwikkeld voor honden met gewrichtsaandoeningen. Deze soorten voeding bevatten omega-3 vetzuren. Deze zorgen ervoor dat verdere beschadiging aan het kraakbeen beperkt blijft. U kan ons hiervoor ook steeds telefonisch bereiken.
Afhankelijk van de pijn en de ernst van de gewrichtsproblemen, kan de dierenarts na controle beslissen om pijnstillers en/of ontstekingsremmers te gaan voorschrijven. Deze worden vaak langdurig voorgeschreven. Vraag ook zeker hiervoor advies aan uw dierenarts.
Herkent u enkele symptomen bij uw eigen hond? Of wilt u een consultatie vastleggen om uw oudere hond preventief te laten nakijken? Dan kan u ons steeds contacteren op het nummer: 052/37.45.82.